Dr. Ahmet Çağlar Özketen, sprey şeklinde uygulanan bir koronavirüs aşısı geliştirdiklerini açıkladı. Sonbaharda hazır olması beklenen aşı, mRNA bazlı aşılara benzer şekilde geliştiriliyor. Bilim adamlarına göre bu yerli aşılar tüm Türkiye için yeterince üretildi.
ODTÜ Kimya Bölümü Kıdemli Araştırmacı / Nanografi Biyoteknoloji Birim Direktörü Dr. Ahmet Çağlar Özketen, katıldığı bir televizyon programında COVID-19'a karşı geliştirdikleri bir aşıyı anlattı. Daha önce hiç duyulmamış enjeksiyon yerine burundan sprey olarak uygulanan bu aşı şimdilik Faz-1 sürecinde olmasına rağmen bilim adamlarını heyecanlandırıyor. Ahmet Çağlar Özketen'in yaptığı açıklamalara göre, geliştirilen yerli aşı "alt birim aşı" kategorisinde yer alıyor. MRNA odaklı bir aşı olarak karşımıza çıkan sprey, 14 gün ile 28 gün arasında iki kez uygulanıyor ve koronavirüse karşı bağışıklık sağlıyor. Bilim adamları, aşının hayvanlar üzerindeki Faz-1 çalışmalarının başarıyla yürütüldüğünü beyan ediyorlar.
Sprey şeklindeki koronavirüs aşısı, mRNA bazlı aşılar gibi geliştirildi
Özketen, "Aşımız, insan hücrelerinde virüsün duvarlarında bulunan mızrak proteininin bir kısmını üreterek elde ettiğimiz bir aşı modelidir. Daha önceki SARS-CoV-2'ye özel ve MERS-CoV çalışmalarından esinlenerek bu çalışmayı başlattık. Aşı tipi olarak alt birim aşılar denilen bir gruba aittir.Burada virüsün proteinini insan hücrelerinden elde edip bir adjuvan karışımı ile birleştirerek basit bir nazal formülasyondur.Burundan fışkırtarak çözüm bulmaya çalışıyoruz. iki kere enjektör yardımı ile hayvanlar için zor ama insanlar için çok güzel olacağını düşündüğümüz bir model.İleride tüm aşıların bu modele yönelmesini temenni ediyoruz.Tür olarak yenilikçi aşılara giriyor Bu protein bazlı aşılar yenilikçi sayımlardır.Şu anda Faz-3'ü tamamlamış bir aşı modeli (Novavax) vardır.Ayrıca, mızrak proteinini elde eden ve geliştirdikleri bir adjuvan yardımıyla bir formülasyon elde eden bir örnek çalışma vardır. ayrı ayrı ve Aşama-3'ü tamamladı.