İzmir'de meydana gelen depremi salladı ve doğal afetlere hazırlıklı olmamız gereken her şey bize bir kez daha hatırlattı. Peki, düşürmediğimiz mobil cihazlarımızın böyle zamanlarda hayat kurtaran araçlara dönüşebileceğinin farkında mısınız?
2020'de yaşadığımız felaketlerin sonu yok. Bitti diyoruz, birinin yaralarını iyileştiriyoruz, diğeri başlıyor. Nihayet Cuma günü Ege Denizi'nde meydana gelen depremle sarsıldık ve maalesef yine hazırlıksız yakalandık. Kayıplara ve acılara neden olan ihmali hepimiz çok iyi biliyoruz. Bunun hakkında hepimizin söyleyecek iki sözü var ama bu yazıda önceliğimiz, benzer doğal afetlerde cep telefonlarımızla bizzat alabileceğimiz önlemler olmalı.
Bildiğiniz gibi artık cep telefonlarımızı sadece iletişim aracı olarak kullanmıyoruz. Oyun oynar, alışveriş yapar, toplantılara katılır, dil öğrenir, bir günde kaç adım attığımızı takip eder, tasarlar, kalp atış hızımızı ölçer, hatta su içmeyi hatırlamak için bir hatırlatma uygulaması kullanırız, ancak bazı nedenlerden dolayı acil durum uygulamalarımız yoktur. hayatımızı kurtarabilir. Şimdi bu konunun farkında olmamız gerekiyor. Çünkü binlerce liraya aldığımız ve düşürmediğimiz telefonlarımız, ihtiyaç anında hayatımızı kurtarabilecek araçlara kolayca dönüşebiliyor. Bu yazıda sizler için tanıttığım uygulamaları gözden geçirdiğinizden emin olun, sadece inceleyin değil, aynı zamanda telefonunuza indirin.
Bridgefy:Bu uygulama, Bluetooth erişim alanınızdaki cihazlara Bluetooth aracılığıyla bağlanmanızı sağlar ve her cihazı bir baz istasyonu olarak kullanarak bir papatya zinciri bağlantısıyla daha fazla cihaza erişmenize yardımcı olur. Normalde Bluetooth ile maksimum 100 metre mesafedeki cihazlara erişebiliyoruz, ancak bu uygulama sayesinde kilometrelerce uzaktaki cihazlara da ulaşmak mümkün. Acil durumlar için telefonunuza indirin, bir kenara koyun.
Whistle:Whistle, herkesin bilmesi gerektiğini ama kimsenin kullanmaması gerektiğini söylediğim uygulamalardan biri. Olası bir doğal afette, enkaz altında veya zor bir pozisyonda bu uygulama sesimizi tiz bir ıslık ile duyurmamıza ve birinin dikkatini çekmemize yardımcı olur. Hoparlörlerini kullanan telefonların çıkardığı yüksek sese rağmen minimum şarj tüketen düdük, başı dertte olan herkesin sesi olmaya hazır.
Firechat:Firechat internet bağlantısı olmadan anlık mesajlaşma sağlayan uygulamalardan biridir. Her telefonun birbirinden 9 metre uzakta olduğu uygulamayı kullanan kişi sayısı baz istasyonu görevi görüyor, kullanım alanı genişliyor. Bridgefy'e benzediğini söyleyebiliriz.
Güvendeyim:Güvendeyim, AKUT uygulaması, deprem, sel veya diğer acil durumlarda sevdiklerimizin güvende olup olmadığını öğrenmemiz için geliştirilmiş bir uygulamadır. Kullanmak için tek yapmamız gereken yakınlarımızın telefon numaralarını bu uygulamaya kaydetmek ve uygulama ekranındaki 'Güvendeyim' butonuna basmak. Bunu yaptığımızda, tahmini konumumuz anında tüm kayıtlı numaralara SMS ile gönderilir. Hala telefonunuzda yoksa, şimdi indirin ve sevdiklerinize bu uygulamanın varlığından haberdar edin.
Güvendesiniz:Güvendesiniz, bir felaket anında ihtiyaç duyabileceğimiz birçok özelliğe tek bir yerden erişmemizi sağlayan bir uygulamadır. Çok kullanışlı, çok başarılı bir uygulama ama maalesef sadece iOS için geliştirildi. Çalışma yöntemine gelince; Uygulamayı açtığımızda beliren "Güvendeyim" veya "Güvende değilim" butonları ile daha önce tanımladığınız telefon numaralarına durumumuzu ve konumumuzu belirten bir metin mesajı göndermemizi sağlar. Ayrıca; fener, zil ve 112 Acil durum kısayolları da uygulamanın artı özellikleridir.
Zello:Tam adı Zello PTT Walkie Talkie olan bu uygulama, klasik radyoların modern versiyonudur. (Evet, bildiğiniz PTT PTT var.) Kullanım için internet erişimi gereklidir. Bu açıdan olumsuz bir puan alsa da bas-konuş fonksiyonu ile sesli mesajların kolaylıkla iletilmesine yardımcı oluyor. Zello'da akrabalarımızı içeren gruplar oluşturabilir, halka açık gruplara giriş yapabilir ve anlık acil durum mesajlarımızı iletebiliriz.
Mesh Talk:Mesh Talk, internet veya telefon şebekesi olmayan 3 kilometrelik bir alanda video, fotoğraf ve metin mesajları göndermenizi sağlayan, veri paylaşımında öne çıkan uygulamalardan biridir.
Kırmızı Panik Butonu:Kırmızı Panik Butonu acil durum butonu sayesinde seçtiğimiz kişilere SMS ile konumumuzu göndermemizi sağlayan bir uygulamadır. Bu uygulamanın en sevdiğim yanı kırmızı panik butonu ile daha kolay erişilebiliyor olması. Doğrudan telefonlarımızın ekranlarına ekleyebiliyor ve hatta akıllı saatlerimizle entegre edebiliyoruz.
Life360:Bu uygulama acil durumlarda yakınlarımıza uyarı ve konum bilgisi göndermemize yardımcı olan uygulamalardan biridir. En iyi özelliği, arama yapma fırsatı bulamadığımızda, kayıt yaptırdığımız kişilere kolayca bildirim göndermesidir.
112 Acil Yardım Butonu:Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan 112 Acil Durum Butonu uygulaması bulunduğumuz yere çok hızlı bir şekilde ambulans çağırmamıza yardımcı olur.
First AID-IFRC:Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu tarafından hazırlanan bu uygulama, yaralanmalarda hangi ilk yardım yöntemini uygulamamız gerektiğini anlatan bir uygulamadır. Ayrıca olası bir doğal afet veya acil durumda yapılması gerekenler hakkında ayrıntılı bilgi sağlar. Merak edenler için hemen söyleyeyim, uygulamanın Türkçe dil desteği de var.
Şinasi Furkan AVCI
twitter.com/snsfrknvc