"Covid İnsan Genetiği Konsorsiyumu" nun Kovid-19 hastalığına yakalanan hastaların genetik kodlarını ortaya çıkardığı araştırma, dünyanın önde gelen dergilerinden Nature'da "2020'nin immünoloji alanında öne çıkan gelişimi" olarak gösterildi. bilimsel dünya.
Aralarında Türk bilim adamlarının da bulunduğu 50 genetik merkezin araştırmacıları tarafından kurulan "Covid İnsan Genetiği Konsorsiyumu", şiddetli Kovid-19 geçiren hastaların genetik kodlarını ortaya çıkardı ve bunlardan biri olan Science, Nature dergisinde yayınlanan araştırma ortaya çıktı. Bilim dünyasının önde gelen dergileri, 2020 yılında immünoloji alanında öne çıkıyor. Dünya genelinde 50 genetik merkez araştırmacısından oluşan bir konsorsiyum tarafından ciddi hastalar üzerinde yapılan araştırma, yoğun bakım ünitelerinde tedavi görenlerin genetik yapısının üretilemediğini ortaya koydu. kronik hastalıkları olmamasına rağmen virüsle savaşan "tip I interferon" adlı protein grubu. Çalışmanın sonuçları Ekim ayında Science dergisinde yayınlanan bir makale ile bilim dünyasına duyuruldu.
Bilkent Üniversitesi Fen Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Tayfun Özçelik yürütürken ana ekibin klinisyenlerinden Sağlık Bilimleri Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanları Prof.Dr.Kadriye Kart Yaşar, Prof.Dr.Nevin Hatipoğlu, Dr.Sevtap Şenoğlu ve Dr. Şemsi Nur Karabela yer aldı.
Nature'ın bilim dünyasının önde gelen dergileri Science dergisinde yayınlanan araştırma, 2020'nin atmosfer bilimi, ekoloji, viroloji, astronomi, yapısal biyoloji ve immünoloji gibi 10 farklı alandaki önemli araştırma ve gelişmelerin yer aldığı aralıklarla, immünoloji alanında yılın öne çıkan makalesi olarak gösterildi.
SBÜ Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Klinik Şefi Prof.Dr.Kadriye Kart Yaşar konuyla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kovid-19'un genetik temelini araştıran konsorsiyumun, daha önce grip gibi hastalıklar üzerinde çalışan bir genetik çalışma grubu.
Yaşar, İstanbul'da Kovid-19 ile mücadelede en hasta olanı. Konsorsiyum yönetim kurulu üyesi Prof. Dr. Tayfun Özçelik tarafından araştırmaya davet edildikten sonra ekibe dahil olduklarını açıkladı.
Yaşar, çalışma kapsamında Kovid-19 tanısı alan 50 yaş altı ve ek hastalığı olmayan hastaların kan örneklerini Fransa'daki genetik araştırma laboratuvarına gönderdiklerini ifade etti:
"15 ülkenin 60 hastanesinden 659 hastanın örnekleri incelendi. Bu hastalardan 23'ünde tip 1 interferon geni eksik olduğu gösterildi. Bu hastaların 4'ü hastanemizde tedavi edildi. Hekimlerimizden biri bir doktor arkadaşıydı bile. Ağır bir Kovid-19 seyri yaşadı. Araştırmasının Kovid-19'un genetik altyapısını ortaya çıkaran çok büyük bir bilimsel çalışma olduğunu belirten Yaşar, şunları kaydetti:
"80 yaşındaki KOAH hastası. Kovid-19'u yenerken 20 yaşındaki herhangi bir hastalığı olmayan hasta hayatını kaybetti. Aydınlatarak Kovid-19 konusunda yavaş davranan hastalarımızın genetik altyapısını ortaya çıkardık. Nature dergisi ayrıca 14 Aralık 2020'nin 10 farklı alanda en iyi makalelerini yayınladı. İmmünoloji alanında seçilen en iyi gelişme, Science dergisinde yayınlanan araştırmamızdı. Tıp dünyasının Oscar'ı gibi. Diğerleri genellikle biyomühendislik, ekoloji gibi tıp dışı alanlardan makalelerdir. Öyleyse, tıp hakkındaki en iyi bilimsel makale olarak düşünün. Bu bizim için büyük bir onur. Doktorlar için Nature and Science dergileri, olağanüstü tıp dergileridir. Çok sık inceler ve örgü yaparlar. Bu nedenle yazımızı tercih etmek bizler için gurur kaynağıdır. Prof.Dr. bu tür haberlerin kendilerini ve Türk bilim adamlarını motive ettiğini sözlerine ekledi.