Her yıkıcı depremin ardından gündeme gelen binalar için kimlik kartı uygulaması nihayet hayata geçiyor. Çürümüş binalarda onlarca kişinin hayatını kaybettiği İzmir depremi sonrasında Yapı Kimlik Sistemi'nin (BKS) uygulanacağını duyuran Çevre ve Şehircilik Bakanlığı projeyi tamamladı. Buna göre binalara metrelerce uzaklıktan okunabilen çipler ile kimlik tespiti yapılacaktır. Yani vatandaşlar, bir binanın bozulma raporu olup olmadığı, ruhsat durumu, depreme dayanıklılığı gibi verilere ulaşabilecek. Uygulama sayesinde AFAD ve belediyeler gibi kuruluşlar binaların durumunu gösteren verileri deprem hazırlıklarında kullanabilecek.
Depremlerde hayat kurtaran uygulamaları inceledik
Bina Tanımlama Sistemi nasıl çalışacak?
Sabah'ın haberine göre Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İnşaat Genel Müdürü Banu Aslan Can, TBMM'de kurulan Deprem Araştırma Komisyonu'nda binalara yonga takibi getiren sistemle ilgili detayları paylaştı. Binanın hem içine hem de dışına iki pano şeklinde yonga takılacağını belirten Can, deprem ve yangın gibi afetlerde bina ile ilgili verilere ulaşılacağını söyledi. Çip sisteminin 70 metre uzaklıktan bile okunabildiğini ifade etti. Can, depreme dayanıklı evlerin aksamalar giderilinceye kadar kiralanmasının engellenmesi için çaba gösterildiğini belirtti. Tamamlanmak üzere olan Yapı Kimlik Sisteminin ne zaman uygulanacağına dair resmi bir açıklama olmasa da tartışmalar yıllardır devam ediyor. Elazığ depremi sonrasında muhalefetin yaptığı yasa teklifi, stok tespiti ve deprem tedbirlerinin uygulanmasında teknoloji kullanımına imkan verecek kimlik kartı sistemi için Meclis'te reddedildi.
Kullanılan malzemeler, yapı denetimini yapan firma, yapı ruhsatı ve onayı veren kişi veya kuruluşlar, yapı zemini ve kalitesi gibi bilgiler yer alacaktır.
Bakanlık sistemi uygulandığında vatandaşlar satın aldıkları evin depreme dayanıklılığı ve zemin durumu ile ilgili bilgilere ulaşabilecek.