Bilim adamları, tüketici elektroniğinden büyük verilere kadar neredeyse her şeyde kullanılabilen dünyanın en küçük bellek birimini yarattı. Bu sayede daha hızlı ve daha az güç tüketen daha akıllı cihazların önünü açacağı belirtiliyor.
Texas Üniversitesi mühendisleri dünyanın en küçük hafızasını yaratmayı başardılar. Bu süreçte mühendisler, bu küçük cihaz için yoğun bellek depolamasının yolunu açabilecek fizik dinamiklerini de çözdüler.
Geliştirilen dünyanın en küçük hafızası sayesinde, tüketici elektroniğinden büyük veriye, beyinden ilham alan bilişe, daha hızlı, daha akıllı ve daha enerji tasarruflu her şeyde kullanılabilir. Cipsler için yol açıldı.
Dünyanın en küçük bellek birimi geliştirildi
Nature Nanotechnology dergisinde yayınlanan araştırma, aslında iki yıl önce yapılan bir keşif üzerine inşa edildi. İki yıl önce, araştırmacılar dünyanın en ince bellek cihazını o dönemde geliştirdiler. Yeni araştırma ile boyut daha da küçültüldü ve kesit alanı bir nanometre kareye indirildi. Science Daily'de yer alan habere göre, bu cihazların yoğun bellek depolama kapasitesini sıkıştıracak fizik problemlerine çözüm bulmak, boyutun daha da küçülmesini sağladı. Malzemedeki kusurlar ve boşluklar, yüksek yoğunluklu bellek depolamanın önünü açmak için gerekli kilitleri sağladı.
Araştırmacılar, çalışmalarında ana nanomateryal olarak MoS2 olarak da bilinen molibden disülfidi kullansalar da, keşifleri yüzlerce ilgili atomik ince malzemeye uygulanabilir. Peki, cipslerin küçülmesi ne anlama geliyor veya ne tür faydalar sağlıyor?
Daha küçük işlemcilerle daha konsantre bilgisayarlar ve telefonlar üretilebilir. Yonga boyutunun küçültülmesi, cihazların enerji talebini azaltır ve kapasitelerini düşürür. Bu, çalışırken daha az güç tüketen daha hızlı ve daha akıllı cihazların yolunu açar.