Arkadaşlık siteleri 90 yılın sonundan itibaren ülkemizde en çok tercih edilen web sitelerinden biri olmuştur. Hal böyle olunca da ülkemizde bugüne kadar pek çok yerli ve yabancı tanışma sitesi popüler olmuş ve bir neslin uykusunu çalmıştır. Bu içerikte en iyi tanışma siteleri denilince akla gelen nostaljik sitelere yakından bakıyoruz.
90'lı yıllarda internetin yaygınlaşmaya başlamasıyla bugüne kadar varlığını sürdürecek bir konseptte web siteleri de hayatımıza girmeye başladı. Mobil uygulamaların olmadığı ve telefonların daha akıllı olmadığı yıllarda ortaya çıkan flört siteleri, tüm gruplardan insanları daha önce hiç görülmemiş bir şekilde bir araya getirebiliyordu. Aslında, Facebook'un ilk sürümü bile temelde bir sosyal medya kanalı değil, bir tanışma sitesi olarak tasarlandı.
2010'lu yıllara kadar arkadaşlık siteleri ülkemizde en popüler platformlardı. Bu durum Instagram, Twitter ve benzeri sosyal medya platformlarında halen devam ediyor. Ancak en iyi tanışma siteleri denilince bu içeriğin konusu ilk akla gelen eski web siteleri olacaktır. Hazırsanız 90'lı yılların sonunda başlayan nostaljik bir yolculuğa çıkalım.
Bir dönemin unutulmaz arkadaşlık siteleri:
mIRC ICQ Yonja.com Orkut.com hi5 Netlog MSN
mIRC:
IRC (Khaled Mardam tarafından Internet Relay Chat kullanılarak yazılmıştır) protokolü. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de internet kavramı ile karıştırılan MIRC, belki de en iyi flört siteleri denilince akla gelen ilk isimlerden biridir. 2000'li yılların başında internet ve bilgisayar kavramlarını pek çok kişiye tanıtan MIRC, aynı zamanda internet cafe sahiplerine de zenginlik ve lüksün kapılarını açtı. Bu "ilkel" sohbet programının bu kadar popüler olmasının en büyük nedenlerinden biri, gerçekten ilkel olmasıydı. Basit bir arayüze sahip olan mIRC'de oturan herkes, programı birkaç dakika içinde çözebilir ve bilgisayardan pek bir şey anlamasalar bile insanlarla konuşmaya başlayabilirdi. Günümüzde, sadece bir kullanıcı adı yazıp doğrudan yüzlerce kişiyle sohbet etmeye başlayabileceğiniz bir program veya site yoktur. Ancak mIRC, sahte yazılım ve web siteleri ile bugün de varlığını sürdürmektedir.
ICQ, anonim sohbetin dolaştığı yer:
90'ların sonu ile 2000'lerin başı arasında internet dünyasının en popüler anlık mesajlaşma ve flört yazılımı olan ICQ (Ay-Si-Qu, Seni Aradığım cümlesinin İngilizce okunmasına referanstır.) yerini MSN'ye bırakmadan önce bilgisayarlarda. Aslında Mirabilis tarafından geliştirilen ICQ o kadar popülerdi ki, 1999 yılında AOL medya şirketi tarafından 270 milyon dolara satın alındı. İlk başta Windows için tek olan ICQ, AOL dönemi ile birlikte tarayıcı üzerinden hizmet vermeye başladı. ICQ'ya kaydolanlar UIN adı verilen art arda dağıtılan numaralarla sohbet eder. Yeni kullanıcılar artık 100 milyonun üzerinde rakamlarla kaydolabilirken, ICQ'nun ilk düşük numaralı abonelikleri eBay'de fahiş fiyatlarla satılıyor. ICQ şu anda ICQ New adı altında Skype ve Zoom benzeri bir video konferans ve iletişim uygulaması olarak hizmet vermektedir.
Facebook olmadan Yonja.com vardı:
Facebook henüz dünya çapında değilken ortaya çıkan arkadaş davetiyeleriyle bir nevi mutluluk zinciri. Yonja büyürken bir süre ülkemizde çok popüler oldu. 2002 yılında yayınlanan ve o dönem sosyal medya kavramı olmadığı için "photo ICQ" olarak tanımlanan Friendster'ın bir kopyası olan Yonja, 2004 yılı itibarıyla binlerce kullanıcıyı ağırlıyordu.
Ücretli üyelik, üyelerin Yonja'ya olan güvenini de artırdı. ve eğer arkadaş çevresinden birkaç kişi Yonja'nın üyesi olursa, diğerlerinin üye olmaması neredeyse imkansız olurdu. Ancak Yonja'nın popülaritesi uzun sürmedi çünkü Facebook; Ülkemize ilk geldiği andan itibaren tamamen ücretsiz ve daha gelişmiş bir arayüz ile internet pazarını tamamen devralmıştır. Bu nedenle Yonja da internetin unutulan web siteleri arasında yerini aldı. , hikayesiyle garip bir tanışma sitesi olarak karşımıza çıkıyor. O dönemde Google'da çalışan ve kurucusunun adını taşıyan Orkut Büyükkökten tarafından tasarlanan Orkut, Google tarafından yönetiliyordu. 10 yıldır aktif kalan Orkut.com, Brezilya'da nedense son derece popüler hale geldi. Orkut Brezilya'da o kadar popülerdi ki Google siteyi Brezilya'da yönetmeye karar verdi ve Brezilya'da bir ofis açmayı planlıyordu. Ancak Brezilya'da dikkatler Orkut'a çekildi, bu da birçok Orkut kullanıcısının ırkçılık gibi suçlardan dolayı mahkemelerde yargılanmasına yol açtı ve birçok dava Google tarafından çağrıldı. 2014 yılında Google tarafından kapatılan Orkut, internet dünyasına tamamen öldü. Sitenin kurucusu Orkut Büyükkökten, Hello adında yeni bir platform ile yoluna devam ediyor.