BTÜ MERLAB'dan Müjde! Test ve Analizlerde Yeni Dönem Başlıyor
Bilim & Teknoloji

BTÜ MERLAB'dan Müjde! Test ve Analizlerde Yeni Dönem Başlıyor


23 May 20255 dk okuma2 görüntülenmeSon güncelleme: 23 May 2025

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Merkezi Araştırma Laboratuvarı (MERLAB),sanayi ve kamuya sunduğu güvenilir test ve analiz hizmetleriyle adından söz ettirmeye devam ediyor. Laboratuvarın, ambalaj malzemelerindeki oksijen, azot ve karbondioksit gazlarının geçirgenlik analizlerinde kullanılan bir cihazı ve iki metodu, Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından akredite edildi. Bu gelişme ile birlikte MERLAB'daki akreditasyon kapsamındaki cihaz sayısı 7'ye, metot sayısı ise 13'e yükseldi. Peki, bu akreditasyon ne anlama geliyor ve sanayi için ne gibi faydalar sağlayacak?

BTÜ MERLAB: Güvenilir Test ve Analizin Adresi

BTÜ MERLAB, Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından kalitesi tescillenmiş bir merkez olarak, bünyesinde barındırdığı son teknoloji cihazlarla "güvenilir test ve analizin adresi" olma misyonunu sürdürüyor. 2021 yılında TÜRKAK tarafından akreditasyon belgesini alan MERLAB, müşteri talepleri doğrultusunda önemli gördüğü analizlerdeki akreditasyon kapsamını her yıl genişletiyor. Bu kapsamda, ambalaj malzemelerindeki gaz geçirgenlik analizlerinde kullanılan cihaz ve metotların akredite edilmesi, laboratuvarın yetkinliğini bir kez daha kanıtlıyor.

Gaz Geçirgenliği Analizlerinde Yeni Bir Dönem

MERLAB Müdürü Doç. Dr. Ahmet Aygün, gaz geçirgenliğinin ambalaj malzemeleri için önemli bir kalite kriteri olduğunu vurgulayarak, özellikle gıdaların uzun süre muhafazasında kullanılacak ambalaj malzemelerinin gaz geçirgenlik düzeylerinin düşük olmasının önemine dikkat çekiyor. Aygün, "Ülkemizde ambalaj malzemelerinde 3 farklı gazın (oksijen, azot ve karbondioksit) geçirgenlik düzeyini akredite olarak yapabilen ilk ve tek laboratuvar BTÜ-MERLAB olmuştur" dedi. Bu sayede, firmalar ambalaj malzemelerinin kalitesini daha güvenilir bir şekilde test edebilecek ve ürünlerinin raf ömrünü uzatabilecek.

Gaz geçirgenlik cihazının düz yüzeye sahip numunelerin gaz iletim hızını ölçtüğünü belirten Doç. Dr. Aygün, şu bilgileri paylaştı:

  • En az 12 cm çapta ve en fazla 3 mm kalınlıktaki düz ve hasarsız yüzeye sahip plastik filmler
  • Kompozit veya çok katlı filmler
  • Plastik kaplamalı yapılar ve kumaşlar gibi malzemelerin gaz iletim hızları, geçirgenlik ve difüzyon katsayıları farklı basınç yöntemine dayanan 2 farklı metot (ISO 15105-1 ve ASTM D1434) ile belirlenebilmektedir.

Rektör Çağlar: "Hedef En Çok Tercih Edilen Merkez Olmak"

BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, BTÜ MERLAB’ın 7 farklı laboratuvarda yüksek teknolojiye sahip cihazlarıyla test ve analiz işlemlerini gerçekleştirdiğini belirterek, "Üniversitemiz, Güney Marmara ve Bursa’nın tek teknik üniversitesi olma sorumluluğuyla sanayiye ve akademiye yönelik test ve analiz işlemlerini gerçekleştiriyor. ‘Güvenilir test ve analizin adresi’ olarak anılan MERLAB, akredite olan cihaz ve metot sayısını her geçen gün artırıyor. Merkezimizin son olarak 1 cihaz ve 2 metodu daha akredite edildi. Akredite edilen cihaz sayımız 7’ye, metot sayımız ise 13’e yükselmiş oldu. Tam akreditasyona sahip olan merkezimizin başarısını daha da ileriye taşımak adına çalışmalarımıza kararlılıkla devam ediyor; Türkiye’nin en çok tercih edilen test ve analiz merkezlerinden biri olma hedefimizi sürdürüyoruz" ifadelerini kullandı.

BTÜ MERLAB'ın akredite test ve analiz çeşitliliğini artırması, sanayiye ve kamuya daha güvenilir ve kaliteli hizmet sunulmasının önünü açıyor. Özellikle ambalaj sektöründe faaliyet gösteren firmalar için büyük önem taşıyan bu gelişme, ürün kalitesinin artırılmasına ve rekabet gücünün yükseltilmesine katkı sağlayacak. BTÜ MERLAB'ın hedefi, Türkiye'nin en çok tercih edilen test ve analiz merkezlerinden biri olmak ve bu doğrultuda çalışmalarına kararlılıkla devam ediyor.