TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (SPACE), yerli ve milli ilk haberleşme uydusu olan Türksat 6'yı yerel ve ulusal olarak tasarladı ve üretti.İlk metrealt çözünürlüklü uyduyu geliştirdi ve Türkiye'nin hedeflerine ulaşmasına katkı sağlayan İMECE projelerine devam etti uzay alanında.
TÜBİTAK UZAY Müdür Yardımcısı Doç. Dr.Mesut Gökten yaptığı açıklamada, Enstitü'nün edindiği tecrübe ve altyapı, ekipman ve insan kaynağı ile yenilikçi ve yüksek yerli uydu-uzay teknolojileri ve uygulamaları için uygun maliyetli, katma değerli faaliyet ve projelerini sürdürdüğünü vurguladı. RASAT ve GÖKTÜRK-2 uydularından.
Türkiye'nin yerli ve milli olarak tasarladığı ilk haberleşme uydusu ürettiği ve Türksat 6 Projesinde, son iki yılda önemli ilerleme kaydettiğini belirten, "termal yapısal yeterlilik ve uydu modellerinin testlerinin tamamlandığını ve elektrikli uydu modellerine gönderilecek. Son test deseninin mühendislik modeli ve uzay Gerçek uydu uçuş modelinin üretimi ve entegrasyonu başladı. "Gökten, IMECE Uydu Projesi kapsamında ısıl yapısal yeterlilik, elektriksel test ve anten test modellerinin başarıyla üretildiğini belirterek, test faaliyetlerinin devam etmesi.
Projede, yerli ve milli olarak tasarlanıp üretilen uyduda kullanılacak ekipmanların yeterlilik modellerinin tasarımları tamamlandı. Gökten, "Bunların üretimi devam ediyor. Uçuş modeli entegrasyonunu 2021 yılında gerçekleştirmeyi hedefliyoruz" dedi. Uydu teknolojileri başta olmak üzere birçok alanda ihtiyaç duyulan optik bileşenleri geliştirmek amacıyla Enstitü bünyesinde Optik Sistemler Araştırma Laboratuvarı'nın (OPMER) kurulduğunu hatırlatan Gökten, kritik hassas optik bileşenlerin geliştirilmesi için gerekli 22 sistemin kurulum ve devreye alma işlemlerinin gerçekleştirildiğini söyledi. burada tamamlandı.
Gökten, TÜRKSAT 6A ve IMECE Uydu Projeleri kapsamında geliştirilen deneysel güneş sensör ekipmanlarında ihtiyaç duyulan optik ünitenin filtre kaplama ve yüzey mikro desenleme işlemlerinin OPMER'de gerçekleştirildiğine işaret ederek, şunları söyledi:
"Optik ünitenin performans testleri başarıyla tamamlanmıştır, çevre, Ayrıca Enstitümüz, ülkemizde elektro-optik sistemler için ihtiyaç duyulan yüksek yüzey ve form hassasiyetine sahip prizma, ayna, mercek ve benzeri optik bileşenleri üretmektedir. Bu üretimlere ek olarak altyapının optik bileşenlerinde devam ettirilecek yeterlilik, proses yeterlilik çalışmaları üretilecek. "
Cennet, TÜBİTAK uzay teknolojilerinin Türkiye’nin kritik uzay teknolojileri hedefine girerek ülke içinde gelişmiş ülkeler arasında büyük ölçüde teslimat sağladığını kaydeden şöyle devam etti:
"Öncelikli hedefimiz ülkemizin ilk yerli ve milli uçuş modellerini başlatmaktır. Haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A ve üretim ve testler sonrası ilk sayaç altı çözünürlüklü yer gözlem uydusu IMECE.Projenin hem sayı hem de şartname olarak daha üst seviyeye çıkarılması için Türkiye'ye ait uydu geliştirme faaliyetleri Türkiye Uzay ile koordineli olarak devam ediyor. Ajans. Bu ileriye dönük planlar çerçevesinde önerilen projelerin hayata geçirilmesi ile ülkemizin daha gelişmiş görüntüleme sistemlerine sahip çok sayıda yeni uyduya sahip olması mümkün olacaktır.Ayrıca, kısa sürede ve düşük maliyetle teknolojik olarak üstün olmak Bu görüntüler uydularımızdan elde edilecektir. ite ve bilgi Ülkemizin birçok alanında fırsattan yararlanıldığını tahmin ediyoruz. "
Altyapı ve yetkinliklerinin yanı sıra Türkiye'deki projelerini de kazandıklarının altını çizerek, uzay alanında yetişmiş insan kaynağının ülkenin Ulusal Uzay Programı'na uygun olarak geliştirilmesine katkı sağladıklarını söyledi. uzay alanındaki ihtiyaçlarını kısa sürede, düşük maliyet ve yüksek performansla karşılamayı hedefliyorlar.
Gökten, Enstitü bünyesinde geliştirilen ekipman, alt sistemler ve sistemler ile dünya pazarında yer almayı hedeflediklerini belirterek, uzay tarihi, mevcut ve gelecekteki uydu projelerinde edindiği tecrübeyle, hedeflerine ulaşmak için gerekli katkıyı yapmaya devam edeceklerini vurguladı.