Günlük yaşamımızda beynimiz sürekli olarak etrafımızdaki dünyayı duyularımız aracılığıyla algılar. Beynin aldığı kesintisiz bilgi akışı dayanılmazdır, bu nedenle beyin kısayolları kullanır ve gördüklerimizi veya hissettiklerimizi basitleştirmek için en olası yorumları seçer. Bu, aynı anda her şeye odaklanmak yerine önemli olana odaklanmayı mümkün kılar. Öyleyse illüzyon beynimizi nasıl etkiliyor? Beyin hücrelerimizi yakan Kuantum Dolanıklığı nedir?
Zihni kandırmak, illüzyon oluşumu
Beyin de geleceği tahmin etmekte çok iyidir. Bu şekilde, bir şeyi fiziksel olarak görmek ve dokunmak ile bu sinyalleri gözlerimizden veya uzuvlarımızdan alıp işlemek arasındaki zaman farkını telafi eder. Ancak bu tahminler ve kısayollar, beynimizin aldatılmasını kolaylaştırır (bir illüzyon gibi). İnsanlar binlerce yıldır zihni aldatmanın yeni yollarını keşfediyorlar. Örneğin, Taş Devri mağara resimlerinde bile optik illüzyon örnekleri bulunabilir (How it works dergisinden alınan bilgiye göre). Antik Yunan filozofu Aristoteles, şimdi şelale etkisi dediğimiz bir yanılsamaya atıfta bulunarak, "duyularımıza güvenebiliriz, ancak bunlar kolayca aldatılabilir" dedi. Bir şelaleyi izlerken, gözlerini sudan sabit kayalara kaydırdığında, kayaların su akışına karşı hareket ediyor gibi göründüğünü fark etti.
& nbsp;
Artık "etkiden sonra hareket" olarak bilinen bu durum, beyindeki bazı nöronların hareketi algılarken yorulduğu zaman ortaya çıkar. Taşlara bakıldığında, diğer nöronlar yorgun nöronları telafi etmek için fazla çalışıyor ve bu da hareket yanılsamasına yol açıyor. Aristoteles'in bulunduğu zamana kıyasla beynin illüzyonlara nasıl tepki verdiğini incelemek artık çok daha kolay. Fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme (fMRI), belirli görüntüleri veya durumları yaşarken kafamızın içinde neler olup bittiğini analiz etme ve beynin tepkilerini gerçek zamanlı olarak inceleme fırsatı sağlar. İllüzyon insan zihnini kolayca yenebilse de, bazı illüzyonlara karşı tepkilerimiz hala gizemini koruyor, bu yüzden hala keşfedilecek çok şey var.
Görüşler bölümünde fikirlerinizi bekliyoruz …