COVID-19 salgınının başlangıcından bu yana kronik hastalığı olanların ve yaşlıların yüksek risk grubunda olduğu belirtildi. Bilim adamları yaptıkları bir çalışmada yaşlıların neden çocuklardan daha yüksek risk taşıdığını ortaya çıkardı.
Dünya genelinde 1,3 milyondan fazla insanın ölümüne neden olan koronavirüs ile ilgili araştırmalar, bilim insanlarının virüsü çok daha iyi anlamasını sağlıyor. Yeni bir çalışmada virüsün neden yetişkinleri ve yaşlıları çocuklardan daha fazla etkilediği ortaya çıktı. Vanderbilt Üniversitesi'nden araştırmacılara göre, koronavirüsün akciğerlerdeki hava yolu epitel hücrelerine saldırması için gereken reseptör proteini seviyesi oldukça düşük. Bilim adamlarına göre, bu proteinin bloke edilmesi yaşlıları da COVID-19'dan koruyabilir.
COVID-19'un yetişkinlerde neden daha ölümcül olduğu ortaya çıktı? Çalışmanın ortak yazarlarından Jennifer Sucre, araştırmaları sayesinde özellikle bebek ve çocukların neden enfeksiyon kaptığını anlatıyor. Olası olmadığına veya hafif semptomlar gösterdiğine dair biyolojik olarak mantıklı bir açıklama yapıldığını söyledi. Sucre, araştırmalarının akciğer gelişimi ve çocukların akciğerlerinin yetişkinlerden ne kadar farklı olduğuna odaklandığını belirtti. Fareler üzerinde yapılan çalışmalar, vücudun COVID-19'a verdiği yanıtlarda yer alan genlerin ifadesini izledi. Ayrıca farklı yaş gruplarına ait donörlerden alınan akciğer örnekleri de incelendi. Analiz sonucunda hücresel bir protein olan ve proteinlerin keskin uçları keserek hücre zarlarında çözünmesini sağlayan TMPRSS2 ekspresyonunun farelere benzer bir yol izlediği belirlendi. Ayrıca, TMPRSS2'nin hem yaşlılarda hem de farelerde bol olduğu gözlenmiştir. Araştırmacılar, şu anda prostat kanseri için kullanılan TMPRSS2'yi bloke eden ilaçların potansiyel COVID-19 tedavileri olarak klinik testlere tabi tutulduğunu belirtti.